Tequila (7. 1. 2006)

30. srpna 2006 v 18:29 | Olguita Ollie Olča |  Tequila, Jalisco
Město Tequila se nachází kolem čtyřiceti kilometrů od Guadalajary a byl by hřích nevydat se tam! Sehnala jsem exkurzi za výhodných 200 pesos na osobu, což je pětina obnosu za "Tequila Express Tour", tj. výlet vláčkem, kde člověka opijou už na nádraží v Guadalajaře.. :-) Rozhodující byl však v tomto případě odlet letadla zpět do Mexicali, krylo se nám to a díky nedůvěřivosti (na místě) v mexickou dochvilnost jsme se raději vydali autobusem, což rozhodně stálo za to!
Nejprve nám zastavili na poli, kde jsme shlédli přípravu agáve k exportu do tequileríe, mohli jsme ji syrovou ochutnat, potěžkat a vše řádně "zfotodokumentovat". Poté následovala prohlídka náměstí města Tequila (které má jen tak mimochodem stejný počet obyvatel jako Karlovy Vary, tj. 60.000) a pak již odborná prohlídka podniku José Cuervo, jednoho z nejznámějších a nejproduktivnějších vývozců velmi kvalitní tequily vůbec. Takzvaná "La Rojeňa" působí na trhu od roku 1795 a denně se tu vyrobí neuvěřitelných 125.000 litrů! Výklad jsem absolvovala ve španělštině, ačkoli se nabízela i angličtina. Měla jsem z toho trošku strach, ale rozuměla jsem výborně.. :-) A teď se pokusím všechno shrnout v následujících odstavcích..
"Tequila" se vyrábí zkvašením a destilací šťávy extrahované z "piňa de agave azull" ("srdce modré agáve"). Agáve do potřebné, několikametrové, výšky dorůstají 8-12 let. Jejich "srdce" trochu připomínají ananas a váží v průměru 50 kg (v rozmezí 40-60 kg). Na jeden litr tequily se spotřebuje 7 kg agáve.
Když rostlina dozraje, listy se osekají, srdce se peče při určitých stupních v kamenné nebo cihlové troubě do té doby, než změkne. Pak se měkká hmota rozdrtí a vymačkaná šťáva se smíchá s vodou, nechá se zkvasit a poté se dvakrát destiluje. Výroba pravé tequily je regulována státem a je povolena pouze v Mexiku, v několika provinciích v okolí Guadalajary.
Kvalitní tequila zraje jako víno v dřevěných sudech - dle doby zrání pak rozlišujeme 4 druhy tequily:
1. "TEQUILA BLANCA" - bílá - zraje pouhé 2 měsíce, tzn. že nestihne chytit barvu ani chuť dřeva
2. "TEQUILA JOVEN" - mladá - zraje od dvou měsíců do jednoho roku
3. "TEQUILA REPOSADA" - uleželá - zraje kolem dvou let
4. "TEQUILA AŇEJA" - archivní - zraje až tři roky (jak praví NOM, "Norma Oficial Mexicana", která určuje normy a přesný postup výroby)
Kvalitní tequila také nestéká po skle, nýbrž na něm zůstává (a podle toho se ta kvalitní údajně i pozná..). Při letmém přičichnutí ke sklence s tequilou lze cítit nasládlou vůni upečené agáve, při čichnutí shora alkohol a při čichnutí k protější stěně sklenky pak vůni dřeva.
Krom tequily se v Mexiku můžete setkat s dálšími specialitkami - mezcal a pulque..
"Mezcal" je specialita z Oaxacy a dalších oblastí v centrálním Mexiku. Také se vyrábí ze šťávy agáve, z "agáve maguey", ale na rozdíl od tequily spíše dusí, tradičním způsobem ve velkých jámách s horkými kameny. Mezcal má výraznější chuť i aroma a na rozdíl od tequily, která je čirá, má nahnědlou barvu. V Oaxace se do lahví s mescalem přidává červ zvaný "gusano" (ve skutečnosti je to larva motýla, která se živí rostlinami agáve).
Mezcal i tequila mají stejný obsah alkoholu, asi kolem 50%. Oboje se obvykle pije z malých skleniček, případně se špetkou soli a citronem (na hřbet ruky, asi mezi palec a ukazováček … ale to všichni dobře známe, že ano.. :-))
"Pulque" je další tradiční nápoj vesničanů v centrálním Mexiku, tj. zkvašená šťáva z různých druhů agáve, která má mléčnu barvu a nasládlou chuť. Pulque nevydrží dlouho a proto se konzumuje pouze čerstvé.
Konzumaci alkoholických nápojů tradičně v Mexiku doprovází: "Arriba - abajo - al centro - adentro!" (Nahoru, dolů, doprostřed a dovnitř!)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dave Dave | Web | 23. března 2008 v 12:29 | Reagovat

I love Tequila.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama